Bu qidalardan uzaq durun

Bütün karbohidratlar sağlam, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin bəziləri digərlərindən daha yaxşıdır. Bundan əlavə, qaçınılması lazım olan karbohidratlar sağlamlığınızı təhlükə altına alır.

Karbohidratlar müxtəlif formalarda olur və sinir sisteminiz üçün əsas enerji mənbəyi kimi xidmət edir. Yeməklərinizə və qəlyanaltılarınıza hansı karbohidratları daxil edəcəyinizi seçməzdən əvvəl onların hamısının bərabər yaradılmadığını bilmək vacibdir.
Məsələn, vücudunuz meyvə və ya lobyadakı karbohidratlarla müqayisədə sodadakı karbohidratlara fərqli reaksiya verəcək. Bütün karbohidratlar sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin bəzi karbohidratlar var ki, onları gündəlik yemək vərdişlərində məhdudlaşdırmalısınız.

Pəhrizinizdə karbohidratlar seçərkən, şəkər əlavə edilməmiş variantları axtarın. Qidalanma etiketində siz bu qida maddəsini aydın şəkildə görə bilərsiniz ki, bu da brendləri və seçimləri müqayisə etməyi asanlaşdırır.

Amerika Ürək Dərnəyi (AHA) qadınların gündəlik qəbulunu 25 qram, kişilərin isə 36 qramdan çox olmamasını tövsiyə edir. Siz həmçinin lif təmin edən karbohidratlar olan qidaları axtarmalısınız. Qidalanma faktlarında sadalanan başqa bir qida maddəsi olan lif həzmə kömək edir və toxluq hissini artırır. Şübhə yarandıqda, bu ən sağlam olmayan karbohidratdan qaçın və ya məhdudlaşdırın:

mürəbbələr

Bunlar tez-tez meyvə ilə hazırlansa da, bəzi markaların məhsullarında həqiqi meyvədən daha çox çəki əlavə şəkər istifadə etdiyini görəcəksiniz. Hər xörək qaşığı üçün 50 kalori olan bəzi seçimlərlə, hamısı karbohidratlardan gəlir, çətin ki, səhər tostundan sonra o boş kalorilər sizi doydursun. Mağazadan alınan jelonu istifadə etməkdənsə onun əvəzinə evdə özünüz hazırlamağa çalışın. Bu, dondurulmuş giləmeyvə qızdırmaqla, çia toxumlarını qarışdırmaqla və çəngəl ilə əzməklə asanlıqla edilə bilər. Bu, qida maddələri ilə dolu və əlavə şəkərin qarşısını alan təbii şirin bir yayılma yaradır.

Xəmir xörəkləri

Təzə bişmiş çörəyi və ya həftə sonu donutlarını kim sevməz? Bəzi şirin donutların və ya şokoladla doldurulmuş kruasanların şəkər tərkibi daha açıq olsa da, digər xəmirlərin şəkər tərkibi sizi təəccübləndirə bilər. Kommersiya üsulu ilə hazırlanmış muffinlər əlavə şəkərin məlum mənbəyidir. Bir çoxları yağda olduqca yüksəkdir. Bu, onları sağlam olmayan bir karbohidrat mənbəyi və diyetinizdə məhdudlaşdırmalı olduğunuz bir qida halına gətirir. Mağazada satın alınan kekslər əvəzinə, ənənəvi əlavə edilmiş şəkər əvəzinə tam buğda unu və baldan istifadə edərək evdə özünüz hazırlamağa çalışın. Onu daha da sağlam etmək üçün əlavə lif artırmaq üçün bir az qızardılmış yerkökü və ya balqabaq əlavə edin.

Ağ çörək

Tüklü çörək şübhəsiz ki, xoşdur, lakin bir çox vacib qida maddələrindən məhrumdur. Əksər ağ çörəklərdə lif və ya çox protein tapa bilməzsiniz və hətta bir az şəkər görə bilərsiniz. Bir dilim ağ çörək ümumiyyətlə bir dilim taxıl çörəyindən daha az kalorili olsa da, daha yüksək kalorili olmaya bilərsiniz. Bütün taxıl seçimləri ümumiyyətlə daha yüksək lif və protein tərkibinə malikdir və B vitaminləri kimi daha vacib qidaları ehtiva edə bilər. Tam taxıl çörəyini seçərkən, əlavə edilmiş şəkərə diqqət yetirin və ən azı 2 qram lifli variantları seçin.

Un tortilla

Tez-tez yapışqan pendirlə doldurulmuş un tortillaları, şübhəsiz ki, bir çoxları üçün məişət əsasıdır. Ağ çörək kimi, un tortillaları ümumiyyətlə lifdən məhrumdur və əlavə şəkər ola bilər. Ağ çörək və un tortillaları kimi ağ undan hazırlanmış məhsullar tez-tez bəzi vitaminlər və minerallarla zənginləşdirilir. Lakin tam buğda unu seçimlərindən daha az doldurucu ola bilər. Tortillaları seçərkən, tam buğda variantlarını axtarın .Tez-tez daha az inqrediyentlə hazırlanan qarğıdalı tortillalarına üstünlük verin ki, bu da onları daha sağlam karbohidrat mənbəyi edir.

Ayan